Ljubljanska kolesarska mreža

Priprava kolesa za varen prevoz nakupa

Splošno o varnosti kolesa na cesti

Da bi nakupi s kolesom človeku prinesli prijetno izkušnjo, je dobro premisliti, preden sedemo na kolo, v kakšnem stanju je le-to in kaj potrebujemo, da bomo svoj nakup pripeljali varno in udobno na cilj. Seveda velja tu poudariti, da naj bodo tudi oblačila primerna vremenu in dolžini poti. Očiščena ter namazana veriga z verižniki, pravilno delujoče zavore ter dovolj tlaka v zračnici bi morale biti osnova za varno in udobno pot. Seveda so tu tudi še drugi pomembni detajli, na katere moramo biti pozorni. Varnost in udobje na poti pa lahko poleg oblačil in stanja kolesa poslabša tudi tovor na kolesu, v kolikor le-ta ni primerno pritrjen na kolo ali kolesarja. Na to nas opozarja tudi ​35. člen Zakona o pravilih cestnega prometa​, katerega prvi odstavek se glasi:“Voznik in učitelj vožnje med vožnjo ​ne sme uporabljati opreme​ ali naprav na način, ki bi ​zmanjševale​ njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali ​zmožnost obvladovanja vozila​ (maska, slušalke, telefon itd.).“ Kako se torej lahko natovorimo s pridelki z bližnjih kmetij, da bomo imeli dobro izkušnjo nakupovanja s kolesom in hkrati upoštevali prometne predpise? V nadaljevanju je nekaj možnosti, ki se nam tu ponujajo.

Kolo in nahrbtnik

Najbolj preprosta rešitev, ki je po svojih značilnostih varna za cestni promet in ki jo je tako rekoč možno kombinirati s katerimkoli tipom kolesa, je nahrbtnik. Kolesarski nahrbtniki imajo nekaj dodatnih prednosti za kolesarje, vendar za prevoz ustrezne količine (volumen in teža) zadošča tako rekoč vsak. Poleg relativno velikega volumna je prednost dobrega kolesarskega (kot pretežno tudi športnega) nahrbtnika v dobri zračnosti hrbtišča, enostavni, udobni in čvrsti pritrditvi na telo ter dodanem vodoodpornem pregrinjalu in možnosti pričvrstitve kolesarske čelade. Dejstvo, da je nahrbtnik pričvrščen na naše telo, nam daje prednost lažjega vodenja kolesa v prometu, saj tovor ne vpliva na vodljivost vozila. Moramo pa paziti, da nahrbtnika ne obremenimo prekomerno glede na njegove značilnosti ter naše zmožnosti.

Vir slike: https://gearmashers.com/best-commuter-backpacks-cyclists-2018/
Vir: https://i.pinimg.com/originals/5f/22/e8/5f22e8ee049e6982df7d4aa0be6d4a81.png

Košara ali torba na krmilu

Košara, pričvrščena na balanco kolesa, je pogosto del t.i. damskih koles, saj so praktične za uporabo, ponujajo več svobode na telesu in hkrati delujejo kot nek stilsko usklajen element kolesa. Prav tako kot košaro je na balanco možno pritrditi tudi torbo, ki ima po navadi dodan še pas za čez ramo. Oba elementa imata prednost, da sta med vožnjo pri roki in hkrati v našem vidnem polju, ter da sta enostavna za prenašanje s kolesa do mize/shrambe. Slabost te namestitve tovora pa zna biti velik vpliv na vodljivost kolesa. To velja še posebej, če je masa tovora velika. Tako kot za nahrbtnik torej tudi pri košari ali torbi na krmilu velja paziti na skupno maso in na pravilno porazdelitev le-te znotraj prostora. Težišče naj bo na sredini in čim bližje dnu košare ali torbe. Poleg omejitve z maso pa ta opcija tudi ni nujno združljiva z vsakim tipom kolesa.

Vir: http://www.bikeroar.com/articles/10-uses-for-a-wicker-basket-on-your-road-bike

Torbe na prtljažniku

Kolesarski prtljažnik je predvsem element mestnih ter potovalnih koles. Možno pa ga je namestiti tudi na druge tipe kolesa. Kolesarski prtljažnik verjetno asociiramo z možnostjo pritrditve tovora nad zadnje kolo oz. vilice okvirja. Predvsem s potovalnimi kolesi so se uveljavili (četudi še vedno redki) prtljažniki oz. nosilci za torbe nad ali ob sprednjim kolesom. Zaradi vpliva na vodljivost kolesa so slednji praviloma le dopolnilo tovoru na zadnjem prtljažniku. Torbe so lahko namenjene pritrditvi na vrhu prtljažnika, enostransko ali dvostransko ob kolesu ali kot kombinacija (predvsem na zadnjem prtljažniku). Z uporabo torb na kolesarskem prtljažniku lahko prevažamo kar precejšno maso tovora. Nizka lega tovora (oz. težišča) v primerjavi z nahrbtnikom ali krmilno košaro/torbo pa pomeni lažjo vodljivost kolesa na cesti. Seveda bo masa tovora še vedno pomenila dodaten napor, ki ga bo potrebno vložiti predvsem pri speljevanju, pospeševanju in premagovanju višinske razlike na poti. Njegova razporeditev na kolesu pa bo vplivala na vozne lastnosti kolesa. Tudi tu torej velja, da kolo natovorimo po načelu nizkega težišča (težke stvari na dnu, lahke proti vrhu) in po možnosti čim bližje vzdolžni osi kolesa. Poleg koles, ki imajo prtljažnik tovarniško že vgrajen (predvsem mestna kolesa), obstaja paleta prtljažnikov, ki se konstrukcijsko prilega značilnostim drugih tipov koles (npr. gorska) in jih je možno kupiti preko spleta ali v (kolesarskih) trgovinah. Za razliko od mestnih koles pa so drugi tipi koles redko opremljeni z blatniki. Ob nameščanju prtljažnikov velja torej pomisliti tudi o nakupu adekvatnih blatnikov.

Vir: https://www.pinterest.com/
Vir: https://www.bicycling.com/bikes-gear/a20086637/best-bike-baskets/

Kolesarska prikolica

Večina kolesarskih prikolic, ki jih vidimo voziti po naših cestah in stezah, so namenjene prevozu otrok ali hišnih ljubljenčkov (predvsem psov). Še zelo malo uveljavljene so tovorne kolesarske prikolice. Njihova redka zastopanost gre verjetno na račun nepoznavanja te opcije prevoza tovora kot tudi neskladje s prioritetami posameznika. Če je doma avto v garaži, bomo težko našli prostor še za tovorno prikolico. Poleg tega tekmuje njena uporaba z uporaba tako udobnega vozila, kot je avto in temu udobju se težko odrečemo. In nenazadnje ima takšna prikolica tudi svojo nabavno ceno ter omejeno tovorno kapaciteto, ki je – seveda odvisno od izvedbe obeh konkurentov – manjša od avtomobila. Majhno povpraševanje po takšnih prikolicah pa ima kot posledico relativno majhen izbor na trgu, kar še zmanjša možnost, da se takšna prikolica etablira kot nadomestek za uporabo avtomobila. Seveda lahko teoretično opravljen nakup prevažamo tudi s prikolico za otroke/pse vendar moramo poskrbeti, da je tovor na njej varno spravljen. Tudi na ta vidik nas opozarja zakonodaja.

Od zgoraj omenjenih alternativ je ta torej še najmanj privlačna, saj zahteva nekaj več prostora za shranjevanje in vsaj direktno ne ponuja možnosti nakupa direktno prenesti do domače shrambe. Ima pa lahko bistveno večjo tovorno kapaciteto od naštetih možnosti.

Vir: https://www.cycleto.ca/ShoppingByBike
Vir: https://i577.photobucket.com/albums/ss214/Trisphotobucket/IMG_20150404_113918.jpg

Tovorna kolesa

Tovorna kolesa kot možno transportno sredstvo opravljenih nakupov so seveda druga zgodba, ki verjetno za večino iz različnih vzrokov danes še ne pride v poštev (visoka nakupna in obratovalna cena, hramba vozila, delno neprimerna cestna infrastruktura …). Ne glede na to pa velja nanjo pomisliti, če si iskreno želimo razogljičiti naš potratni način življenja. Ob predpostavki, da je tudi v času epidemije koronavirusa največji izziv človeštva zmanjševanje izpusta toplogrednih plinov, ki so motor podnebnih sprememb, moramo uporabiti vse nam dostopne ukrepe, da bomo v boju z njimi uspešni. Eden izmed njih je zagotovo popularizacija tovornih (e-)koles, ki nadomeščajo vozila z notranjim izgorevanjem kot tudi električna vozila.

Vir: https://bikescanwork.files.wordpress.com/2010/03/4472647965_0a0a85a680_o.jpg
Vir: https://www.londongreencycles.co.uk/wp-content/uploads/2014/12/londongreencycles-Christiania-bikes-main-e1517017528776.jpg

Kaj torej izbrati?

Če bi se sami trenutno odločali o izbiri za prevoz kupljenih pridelkov iz kmetij, bi zaradi enostavnosti uporabe najprej izbrali športni/kolesarski nahrbtnik. Tega bi morda dopolnili s krmilno torbo za shranjevanje ostalih, predvsem lažjih predmetov, ki bi jih potreboval. V kolikor volumen ne bi zadoščal, bi dodali še dve torbi na levi in desni strani zadnjega prtljažnika, saj ponujata relativno veliko prostora in imata (ob pravilnem natovarjanju) majhen vpliv na vodljivost kolesa ter sta enostavno snemljivi. Če bi bila količina nakupa prevelika tudi za tak dodatek, bi prav gotovo želeli imeti na kolesu pripeto prikolico. Ker pa smo ljudje različni in imamo različne prioritete, je seveda verjetno, da bo za koga drugega porazdelitev tovora oz. nakupljenih izdelkov drugačna. Pri izbiri tovornega prostora pa je pomembno, da ponuja dovolj prostora in da nas med vožnjo ne ovira, saj drugače izpostavljamo svojo varnost in varnost soudeležencev v prometu.