Ljubljanska kolesarska mreža

10 NASVETOV ZA VARNO KOLESARJENJE

LKM se bori za pravice kolesarjev in enakopravnejšo obravnavo le-teh v prometnem načrtovanju. Vseeno pa imamo tudi kolesarji svoje dolžnosti, ki se nanašajo na previdnost, upoštevanje ostalih udeležencev v prometu (zlasti najšibkejših) ter upoštevanje cestno prometnih predpisov. Našteti nasveti so dobronamerne smernice, ki lahko močno izboljšajo vašo varnost in varnost ostalih.

1. Upoštevanje CPP

Seznanite se z vsemi kolesarskimi predpisi in pravili. Avtomobilisti bodo namreč precej bolj prijazni do kolesarjev, če ti spoštujejo pravila. Upoštevajte STOP-znake in rdeče luči. Ne kolesarite v nasprotni smeri, kjer to ni dovoljeno, saj tako ogrožate sebe in druge, vozniki vas tako ne pričakujejo (več informacij). Ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi. Ne uporabljajte mobilnih telefonov, slušalk ali drugih naprav med vožnjo kolesa, ker motijo pozornost.

2. Varno kolo

Vaše kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Obvezna oprema kolesa po zakonu obsega:

brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro,

belo luč spredaj za osvetljevanje ceste ter rdečo luč zadaj, odsevnike na pedalih ali na boku,

 zvonec,

 ustrezno napolnjene pnevmatike,

 primerno nastavljeno višino krmila in sedeža,

 čelado za mladostnike do 18. leta.

Na kolesu za po mestu je priporočljivo imeti tudi blatnike, ščitnik verige, prtljažnik ali nosilno košarico za prtljago. Kolo moramo redno vzdrževati in čistiti, da bo delovalo. Ne pozabite, da lahko tako vreme kot razmere na cesti vplivajo na zaviranje.

3. Vožnja po cesti, kjer ni kolesarske infrastrukture

Po pravilu je treba kolesariti v smeri prometa in čim bolj na desni, največ 1 m od roba, da se izogneš neravninam. Seveda pa obenem pazite, da ne vozite tako skrajno desno, da bi lahko zadeli ob robnik in bi vas vrglo s kolesa. A včasih preprosto ne morete ostati čisto na desni – morda morate prehiteti drugega kolesarja ali vozilo, zaviti na levo ali se izogniti oviri. Če se le da, počakajte na primerno priložnost in signalizirajte z roko, ko zamenjate pas ali se premaknete bolj levo.

4. Opazovanje in prilagajanje razmeram

Prilagodite svojo hitrost vožnje, saj so pogoste nesreče zaradi neobvladovanja kolesa (navzdol po klancu, v ovinku, na mokri ali spolzki površini). Vedno se zavedajte svojega okolja. Kaj je za vami, kaj je pred vami? Bodite pozorni na nevarnosti na cesti – pesek in gramoz, steklo, tirnice, parkirani avtomobili, sneg in sodra so lahko zelo nevarni tako za vas kot tudi za vaše kolo. Kolo se lahko zatakne za rešetke za kanalizacijo ali razpoke v cesti, kar vas lahko vrže s kolesa. Nevarni so tudi parkirani avtomobili, kjer lahko ljudje odprejo vrata, ne da bi se prej prepričali, ali je varno.

5. Poskrbite za varno parkiranje kolesa

Prvi predpogoj je nakup dobre ključavnice ali dveh (izogibajte se takih na kodo ali pretankih ključavnic – v trgovinah vam bodo znali svetovati). Če parkirate zunaj, ga parkirajte na obljudenem in dobro razsvetljenem prostoru. Ključavnico je treba speljati skozi kolo sprednje ali zadnje gume, nato skozi okvir kolesa, na “fiksiran” predmet, kot so ograje, luči in stojala za kolesa. Uporabljale naj bi se kakovostne ključavnice z oznakami odpornosti proti poškodbam z različnimi predmeti in orodji. Vpišite kolo v Centralni kolesarski register. Dobro si zapomnite njegove lastnosti (znamko, tip, model in barvo kolesa in posameznih komponent, serijsko številko (če je nima, jo dajte nanj vgravirati), dodatno opremo, posebne individualne znake (vgravirane lastne številke, črke), poškodbe itd.) in ga fotografirajte, saj morate v primeru kraje kolo opisati policiji. V primeru kraje lahko kolo vpišete v Register ukradenih koles. 

6. Očesni stik

Kadar le morete, vzpostavite očesni stik z vozniki pa tudi pešci. Tako vas bodo vozniki res opazili, s tem pa boste prišli tudi do svojega prostora na cesti. Tak osebni stik opominja voznike, da ste tudi kolesarji udeleženci v prometu, ki potrebujejo pozornost in zaščito.  Poznajte in uporabljajte signale z roko, kadar koli menjate pasove ali zavijate. Vedno imejte vsaj eno roko na balanci, ne glede na vse. 

Hkrati najprej pomislite, potem poglejte in šele nato, če je varno, zapeljite. Žal ne moremo vedno pričakovati, da se drugi držijo vseh pravil. Hkrati bodite odločni in ne pustite, da vas vozniki stiskajo ob rob in izsiljujejo.

7. Dež in zima nista izgovor

Slabega vremena ni, so samo slaba oblačila. V primeru dežja uporabljajte kolesarsko pelerino ali plašč (po možnosti svetel in dobro viden) in ne kolesarite z dežnikom v roki. Bodite pazljivi na avtomobile, ki vozijo skozi luže, prav tako se izognite lužam tudi na kolesu, saj ne vemo, kakšne pasti se skrivajo pod vodo. Imejte v mislih, da vas vozniki zaradi dežja pričakujejo še v manjši meri, zato je potrebna dodatna previdnost. Dobro je imeti tudi pokrivalo za kolesarski sedež. Seveda bodo blatniki v takih razmerah več kot dobrodošli.

Prav tako zima ni izgovor, da postavimo kolo v kot, saj je večino zime kolesarjenje v Ljubljani precej enostavno. Vse, kar potrebujete, so tople in, če je mokro, vodoodporne rokavice, toplo kapo in toplo jakno oziroma bundo. Po nekaj minutah kolesarjenja se boste ogreli, v temnih zimskih jutrih pa še dodatno zbudili ter se prišli na cilj sveži. Odveč je ponavljati, da je zlasti pozimi pomembno biti viden z lučmi in odsevniki. Kolo tudi obvezno redno vzdržujte, saj radi rjavijo zaradi vode in soli na cestah. Iz zračnic tudi spustite nekaj zraka. Več nasvetov v tem članku.

8. Kolesarjenje z otroki

Poskrbite za varnost otrok na kolesu: obvezna je čelada, kot potniki v posebnih sedežih ali prikolici. Izberite varen kolesarski sedež. Otroka lahko v posebnem otroškem sedežu prevažamo na tri načine: tako, da v spredaj nameščenemu sedežu (ki je nameščen pred krmilo) gleda nazaj ali da v spredaj nameščenemu sedežu (nameščenem med krmilo in sedež voznika) gleda naprej, tretja možnost pa je namestitev sedeža za voznika, torej zadaj (več nasvetov).

Kolo v cestnem prometu sme samostojno voziti otrok, star najmanj osem let, ki ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico, in kdor je starejši od 14 let. Otrok do 14. leta, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, sme voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe. Otrok do 6. leta sme voziti kolo le na pešpoti ali v območju za pešce, v spremstvu polnoletne osebe pa tudi v območju umirjenega prometa. Otrok naj se vozi pred starši. 

9. Upoštevajte najšibkejše

V prometu moramo upoštevati najšibkejše, to so pešci, vključno z invalidi. Bodite pozorni na pešce in prilagodite svoje ravnanje, saj so oni še bolj ranljivi kot kolesarji. Ustavite pred prehodom za pešce, v območju za pešce prilagodite hitrost njim in jim prijazno pozvonite, če so na kolesarski stezi. Posebej previdni bodite na avtobusnih postajališčih in ob prihodu avtobusa predvidite izstop potnikov ter ustrezno prilagodite vožnjo. 

10. Nasmeh daleč pride

Na koncu smo vsi le ljudje, ki želimo priti od točke A do B, ne glede na to, ali gremo peš, s kolesom, avtom ali avtobusom. Če se vam zgodi, da se kratek del zapeljete po pločniku zaradi lastne varnosti, če se zapeljete v napačno stran, ker drugače ni možno, če nenamenoma koga izsilite itd. – opravičite se in nasmejte se, tako bodo drugi vaša dejanja sprejemali v precej drugačni luči.