Ljubljanska kolesarska mreža

Kaj je dobro vedeti pred nakupom mestnega električnega kolesa?

Električna kolesa so postala vse bolj priljubljena izbira prevoza za številne ljudi, ki se želijo izogniti prometnim zamaškom in hkrati uživati v aktivnem življenjskem slogu. S hitrim napredkom tehnologije so se električna kolesa izkazala kot odlična alternativa klasičnim kolesom, saj omogočajo lažje premagovanje razdalj, zmanjšujejo fizični napor pri vožnji in prinašajo številne druge prednosti.

Vendar se pred nakupom (mestnega) električnega kolesa splača dobro poznati nekatere ključne informacije, ki vam bodo pomagale pri izbiri pravega modela – od zmogljivosti baterije, vrste motorja, kakovosti okvirja, vzdrževanja do cenovnega razpona.

Kaj pravzaprav sploh so t. i. »električna kolesa«?

Električna kolesa so v osnovi narejena za to, da dano razdaljo prevozimo z manj napora, lahko pa, zlasti navzgor, tudi hitreje. Pri tem večinoma lahko sproti izbiramo med stopnjo podpore, ki nam jo zagotavlja električni pogon in vložkom lastnih mišic.

Če kolo omogoča, da nam za prevoz le teh sploh ni potrebno uporabljati, potem gre za »čisto« e-kolo, ki ga lahko vozimo, ne da bi sploh poganjali pedala. Takšnih je več v ZDA in drugih delih sveta, v Evropi pa prevladujejo t. i. pedaleki, kolesa, ki jih je vedno treba vsaj nekoliko poganjati z lastnimi mišicami, električni pogon pa zagotavlja le večjo ali manjšo stopnjo podpore.

V celotni EU je uveljavljeno pravilo, da imajo status koles le kolesa, ki jih je treba poganjati, električna podpora pogonu pa se izklopi, ko kolo pelje hitreje od 25 km/h ( v ZDA je ta meja praviloma 32 km/h).

Kolesa, ki se jim pri prekoračenju te hitrosti električna podpora avtomatsko ne izklopi, pa imajo podoben status kot mopedi in morajo biti registrirane ter ne smejo uporabljati prometnih površin, ki so namenjene izključno kolesarjem ali kolesarjem in pešcem.

Komu in zakaj pride prav e-kolo?

Povsem električna kolesa so namenjena tistim, ki bi se radi vsaj del poti prevozili, ne da bi jih sploh poganjali. V tem smislu se pravzaprav električni mopedi ali skuterji s pomožnim nožnim pogonom, ki lahko poveča njihovo hitrost in doseg.

T. i. »pedaleki« pa, kot rečeno, zagotavljajo podporo e-pogona, ki ga sestavljajo akumulatorska baterija, elektro motor ter sistem upravljanja, le v primeru, da kolo vsaj malo poganjamo z lastno silo. Podpora nam pride prav predvsem na vzponih in pri pospeševanjih, še posebej če smo v slabši kondiciji in/ali naloženi s težjo prtljago.

Električna podpora nam bo zagotovila, da se tudi v teh primerih ne bomo pretirano utrudili, vseeno pa vozili vsaj tako hitro kot navadni kolesarji v solidni kondiciji. Takšna kolesa torej niso primerna le za tiste, ki se na rekreacijskih vožnjah srečajo z vzponi, ki bi jih sicer težje ali pa sploh ne premagali ali tiste, ki želijo voziti čez drn in strn po »terenu«, temveč tudi za vse, ki bi radi po mestu, kjer je potrebno veliko speljevanj in pospeševanj, vozili relativno hitro oz. tekoče, ne da bi se pri tem preveč naprezali.

Še posebej, če imajo na svoji poti tudi kakšen bolj resen vzpon. Torej vsem tistim, ki se zavedajo pomena vožnje s kolesom in fizične aktivnosti za ohranjanje oz. krepitev zdravja, ne želijo pa se izpostavljati večjim obremenitvam svojih nog, kolenskih sklepov, krvno-žilnega sistema in pljuč. Ali pa zgolj želijo priti na cilj, ne da bi se pri tem spotili oz. da bi se spotili čim manj.

So e-kolesa le za onemogle in lenuhe, ne pa za tiste, ki gojijo zdrav življenjski stil?

Nikakor! Z vidika ohranjanja zdravja in kondicije so pedaleki povsem enakovredni običajnim kolesom, saj lahko navsezadnje električno podporo povsem izklopimo in se, če se hočemo, še bolj naprezamo kot na navadnih kolesih.

Za osebe, za katere ni dobro, da prekomerno obremenjujejo svoje telo, med katere spada večina starejših, pa so pedaleki naravnost idealna rešitev, saj, razen v ekstremih pogojih, dokler akumulatorska baterija ni prazna, omogočijo, da se izognete prevelikim obremenitvam, ne da bi zato morali voziti skrajno počasi ali celo sestopiti s kolesa.

Kako izbrati pravo e-kolo zase?

Poleg tega, da moramo izbrati kolo, ki nam je prav v smislu razdalj med višino sedeža, tlemi oz. gonilko s pedalom v spodnjem položaju ter sedežem in krmilom, se moramo pri odgovoru na to vprašanje, tako kot pri izbiri vsakega kolesa, najprej vprašati, čemu oz. kakšni vožnji bo kolo predvsem namenjeno?

Če je njegov prvi namen vzbujanje pozornosti, potem si je verjetno najbolj kupiti električno kolo ali pedalek, ki čim bolj spominja na kakšen frajerski motocikel in ima temu primero široke »gume«.

Če bi se s kolesom radi vozili zunaj asfaltnih ali kakovostnih makadamskih površin, čez »drn in strn«, potem seveda kaže izbrati bodisi električno gorsko ali gravel kolo, odvisno od tega, ali gre predvsem za vožnjo po »terenu« ali za vožnjo po poteh in kolovozih.

V kolikor je osnovni in edini namen kolesa vožnja po mestu in bližnji okolici, potem so dovolj manj zmogljiva električna mestna kolesa. Če pa morate vsak dan premagati kakšen daljši in bolj strm klanec ali pa se želite podati tudi na daljše izlete, potem je najbolje, da izberete zmogljivo mestno ali treking kolo oz. križanca med enim in drugim.

Kako zmogljivo e-kolo potrebujemo?

Ko govorimo o zmogljivostih, pri tem seveda nimamo v mislih najvišje končne hitrosti, saj je pri pedalekih električna podpora pogonu tako ali tako omejena na 25 km/h, temveč navor, ki ga ima oz. proizvaja elektro-motor ter zmogljivost oz. kapacitet akumulatorske baterije.

Za mestne vožnje in vožnje po ne prestrmih klancih bo zadostoval že navor med 30 in 40 Nm, za kaj več pa je bolje imeti več navora. Zmogljivejša mestna in treking kolesa imajo tako med 60 in 80 Nm navora, pri gorskih pa ta dosega in presega 120 Nm

Kar se zmogljivosti baterij tiče, se te začnejo pri 200 Wh za zložljiva kolesa in lažja cestna in gravel kolesa. Pri mestnih in treking, bolj zmogljivih gravel ter manj zmogljivih gorskih kolesih se te vrednosti gibljejo med 400 in 500 Wh, zmogljivejša kolesa pa imajo baterije zmogljive vsaj 600 Wh.

Za koliko kilometrov to zadošča? Zelo odvisno od teže kolesarja, značilnosti terena, temperature, smeri in jakosti vetra. Proizvajalci večinoma navajajo vrednosti v idealnih pogojih in ob minimalni podpori električnega pogona, tako da moramo za vsakdanje potrebe te vrednosti deliti vsaj s številom 2, če ne 3, da dobimo doseg kolesa v realnih pogojih.

V tolažbo vam je lahko to, da za polnjenje baterije ne potrebujete posebne polnilne postaje, ampak ga, če imate pri roki oz. s seboj polnilec, polnite s tem, da njegov kabel priključite v običajno vtičnico. Večina baterij je tudi snemljivih in jih lahko odnesete na mesto polnjenja, ne da bi vam bilo treba tja spraviti celo kolo.

Zaenkrat »električnih kolesarjev« še ni toliko, da bi jim ob obisku gostinskega lokala oz. naročilu vsaj pijače gostinci odrekli možnost, da polnijo akumulatorske baterije kar pri njih, srednjeročno pa bo treba sistemsko urediti možnost polnjenja koles na intermodalnih vozliščih, delovnih mestih, gostinskih lokalih in turističnih parkiriščih. 

Za vsakdanjo vožnjo po Ljubljani, če ne stanujete ravno na Golovcu ali Grajskem hribu, bodo v veliki večini primerov zadostovale že najšibkejše baterije. Razen pri najcenejših kolesih, kjer se še najde kakšna svinčena baterija, so vse litij-ionske, a se tudi te precej razlikujejo po gostoti moči na maso. Če pa jo nameravate mahniti kam dlje, pa je danes minimum pri 400 Wh, v kolikor seveda niste dobro kondicijsko pripravljen gorski kolesar ali »makadamar«, ki potrebuje malo podpore le na bolj strmih vzponih.

Učinkovitost baterij je odvisna tudi od napetosti. 12 V ali 24 V napetostni sistemi se hitreje segrevajo in pri tem izgubljajo več energije. Pri boljših e-kolesih je danes standard 36 V ali celo 48 V.

Kje naj bo nameščen pogonski sklop?

Pogonski sklop je lahko nameščen v pestu prednjega ali zadnjega kolesa, v Evropi pa so najbolj pogosta e-kolesa s pogonom, ki neposredno dodaja podporo nožnemu in je torej nameščen ob osi, na katero so pričvrščene gonilke. Tako nameščen pogon ima prednosti z vidika težišča in neposrednosti podpore, se pravi tudi obvladovanja kolesa. Je pa kompleksnejši in zato dražji.

Z vidika obvladovanja kolesa je v principu bolje, da je motor v zadnjem kot v sprednjem pestu. Slabost prednjega pogoja je v tem, da je težišče kolesa zadaj, zato je oprijem sprednjega kolesa, posebej na spolzkih podlagah ter na pesku, premajhen in se kolo lahko zavrti v prazno. Kar ni le neučinkovito, temveč tudi nevarno, kadar je dodajanje moči preveč sunkovito in je krmilo (»balanca«) obrnjeno.

Cenejša e-kolesa imajo praviloma manj dodelane sisteme dodajanja moči, zato pri tem prihaja do zamika in sunkov. Kot rečeno, je to še posebej nevarno pri kolesih s sprednjim pogonom, ki pa so lahko ob dobrem sistemu regulacije, ki moč e-pogona dodaja brez zamika in postopno, čisto sprejemljiva in dovolj varna rešitev za pogon kolesa po ravnini in v blage klance.

Kot rečeno, ima zadnji pogon že po zasnovi precejšnjo prednost in je lahko ob kakovostnem sistemu regulacije dodajanja moči učinkovita in varna rešitev. Ne pa v primeru, če je akumulatorska baterija nameščena nad zadnjim kolesom ter na zadnjem prtljažniku prevažamo otroka ali težji tovor, saj je v tem primeru težišče kolesa preveč zadaj.

Pogon »v sredini« je ob kakovostnem sistemu regulacije najboljša, čeprav praviloma dražja rešitev.

Na kaj vse moramo še paziti pri nakupu e-kolesa?

Čeprav smo v zgornjem besedilu že predstavili, kako izbrati pravo e-kolo in katere so tiste glavne stvari, ki jih moramo upoštevati, izpostavljamo še par dodatnih elementov, na katere je treba paziti:

  • Ali ima kolo prestave?

Ne glejte le podatke o navoru motorja in zmogljivosti baterije! Dobro je, da ima kolo prestave, saj se s tem učinkovitost pogona bistveno izboljša. Ni pa potrebno toliko prestav kot pri običajnih kolesih, tako da 6 do 8 prestav čisto zadostuje, boljša pa imajo do 12 prestav, kar je več kot dovolj tudi za najtežje vzpone.

  • Kakovost zavor

E-kolesa so vsaj 5, praviloma pa še kakšen kilogram ali dva težja od primerljivih običajnih koles. Zato so pri njih še bolj pomembne kakovostne zavore. Če se nameravate kar se da hitro spuščati po klancih, potem so  nujne disk zavore. Najbolje, da so te hidravlične, saj mehanske zahtevajo več nastavljanja in vzdrževanja. Za ležerno mestno vožnjo pa bodo zadostovale že kakovostne zavore s čeljustmi  in kakovostnimi zavornimi ploščicami.

  • Možni zapleti s kabli

Kar se svetilnih teles (sprednje in zadnje luči) tiče, se ta pri veliki večini mestnih in treking e-koles napajajo kar iz akumulatorske baterije, tako da s tem ne bi smelo biti težav. So pa lahko težave s kabli ter pletenicami oz. »zajlami«, ki pri marsikaterem kolesu niso vodeni tako, da se ne bi moglo vanje kaj zaplesti. Bodite pozorni tudi na to.

  • Kakovost obročev in plaščev

Prav tako bodite pozorni na kakovost kolesnih obročev in naper oz. »špic«.  Ter ustrezno širino in kakovostjo plaščev oz. »gum«. Tudi s kolesom z zmogljivim motorjem in baterijo ne boste zadovoljni, če bodo obroči po nekaj vožnjah preko robnikov in cestnih vdrtin oz. »lukenj« skrivljeni in kolo ne bo več lepo in varno teklo, za povrh pa vam lahko začnejo »drajsati« še zavore.

  • Dodaten prostor za prtljago

Za vožnjo v službo ali šolo ter po opravkih v mestu pa prav pridejo tudi kakovostni prtljažniki, lahko tudi spredaj, čeprav je bolj običajno, da se s posebnim mehanizmom, ki omogoča enostavno pritrditev in odpenjanje, na krmilu pričvrstijo torbe ali košare.

  • Jermenski pogon za čistost oblačil

Nenazadnje je pomembno tudi to, da vaša oblačila ne bodo umazana. Sprednji in zadnji »blatniki« so sicer standardna oprema mestnih in večine treking koles. Ščitnik pogonske verige pa ne. Čista, dolgoživa in tiha, a draga alternativa je jermenski pogon, ki se danes v kombinaciji z notranjimi prestavami v zadnjem pestu vse bolj uveljavlja.

Tako. To bi bilo vse. kar bi morali »telebani« vedeti o nakupu e-koles, še preden se odpravijo v trgovino oz. prodajalcu. Široko paleto električnih, pa tudi običajnih kakovostnih mestnih koles, lahko v Ljubljani med drugim najdete v trgovini New Bike na Šmartinski 106, ki je specializirana prav za mestna kolesa in vse, kar spada zraven. Seveda pa je pred končno odločitvijo za nakup priporočljivo obiskati vsaj še kakšno večjo trgovino z e-kolesi.  


Avtor: Andrej Klemenc v sodelovanju s trgovino New Bike