Ljubljanska kolesarska mreža

KOLOBUS V LJUBLJANI

Kaj je kolobus? Kolobus je prispodoba za skupinsko kolesarjenje v službo ali šolo, kjer se kolesarji zberejo na določenem štartnem mestu ob določenem urniku in jo skupaj mahnejo v službo/šolo ter vmes še malo pokramljajo. Navadno je na čelu kolobusa “voznik”, torej kolesar, organizator kolobusa. Lahko se zgodi tudi, da ga ni, in potem se pač odpeljejo skupaj samo “potniki”, torej kolesarji, ki se takrat zberejo. Na kolobus lahko kolesarji “vstopijo” tudi ob poti, torej na “vmesnih postajah”, kakor lahko na njih tudi “izstopijo”. Pobudnik prvega kolobusa je Matej Praprotnik, kolesarski župan Ljubljane.

V čem je prednost kolobusa: je brezplačen, družaben, pelje povsod, brez zastojev, zapelje te od vrat do vrat … skratka več kot samo prevoz od točke A do B! Tako da menimo, da ni kaj dosti za razmišljat – vstopi tudi ti! 😉

Trenutno v Ljubljani delujeta 2 liniji kolobusa:

Linija 1, Črnuče-Center; štart: Mercator Črnuče, v sredo ob 7:45

Linija 2, Rudnik-Center; štart: križišče Peruzzijeve in Ob dolenjski železnici, v  sredo ob 7:45

Iščemo tudi voznike kolobusa za preostale linije na ljubljanskih vpadnicah: Celovška, Tržaška, Barjanska, Litijska, Zaloška, Šmartinska, Vojkova itd., lahko tudi kakšne vmesne direktne linije. Seveda je možno narediti linijo tudi v obratni smeri, iz centra ven.

Osnovni namen kolobusa ni, da se vsak dan vozimo skupaj v gosjem redu v službo/šolo, ampak je osnovni namen kolobusa ponuditi en dan v tednu, da se kolesarji na naši skupni poti srečamo in kakšno rečemo. Kot strastni kolesarji se dobro zavedamo, da ga ni čez svoboden veter v laseh (brez skrbi, obveznosti, terminov, urnikov …).