Ljubljanska kolesarska mreža

S KOLESOM PO BARJU NA OGLED KOLIŠČ NA IGU – KOLESARSKI IZLET OB SVETOVNEM DNEVU KOLESARJENJA 2. 6. 2024

LKM in DEKS ob Svetovnem dnevu kolesarjenja (3. junij) v nedeljo, 2. 6. 2024, organizirata kolesarski izlet – obisk koliščarskega naselja pri Igu in interpretacijskega centra Morostig na Igu.

Med obiskom se bomo seznanili s podrobnostmi koliščarskega obdobja in koliščarskih naselij okoli Alp, ki so vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine, ter z biotsko raznovrstnostjo samosvoje barjanske pokrajine, ki jo ohranjata tako uvrščenost v EU omrežje Natura 2000 kot status krajinskega parka.

Start ob 9.00 na Prešernovem trgu v Ljubljani, kamor se bomo vrnili okoli 14.00.

Trasa: Prešernov trg–Botanični vrt–Rudnik–Lavrica–Škofljica–koliščarko naselje–Ig–Matena–Brest–Koščeva učna pot–Lipe–Rakova Jelša–Barjanska cesta–Prešernov trg. Dolžina okoli 33 km.

Na poti si bomo na kratko ogledali tudi:

Kolesarili bomo tudi po delu učne poti Iški okljuk.

Izlet je primeren za vse starejše od 8 let (do 15 leta obvezno v spremstvu staršev ali skrbnikov), ni pa primeren za tiste, ki vozijo kolesa za dirkanje po cestah (t. i. »cestne specialke«). S seboj vzemite ključavnice za varno priklepanje koles med ogledi. Za mlajše od 18 let je obvezna uporaba kolesarske čelade, ostalim jo priporočamo. Kolesarili bomo skladno s cestno-prometnimi predpisi. V primeru slabega vremena izlet odpade.

Udeležba na izletu je brezplačna, prostovoljni prispevki pa zaželeni. Plačljiva vstopnina za obisk kolišča: odrasli 12 €, otroci, študentje in upokojenci 8 €.

Prijave sprejemamo do 31. 5. 2024 na: lkm@kolesarji.org.

Foto: Morostig