Ljubljanska kolesarska mreža

Blog: Nasveti za kolesarjenje pozimi

Vstopili smo v hladnejši del leta, ki marsikomu prinaša nevšečnosti. Večina ljudi zaradi mraza kolo zamenja za javni prevoz ali osebni avtomobil, kar pa privede do povečanja prometa in prepogostih prometnih zamaškov. Druga nevšečnost je torej, da za pot v službo, šolo ali po opravkih porabimo bistveno več časa. In tukaj vstopi čar mestnega kolesarjenja. S kolesom za enako pot ne porabimo več časa, izjema je le kadar obilneje sneži, v mestih pa se to zgodi morda enkrat letno.

Zima za kolesarje v Kobenhavnu ni ovira (vir: https://wintercyclingblog.wordpress.com)

Kolesarjenje pozimi ima tako prednosti in slabosti, na katere pa se lahko pripravimo. Najpogostejša težava je biti pomanjkljivo oblečen. Zaradi večjega učinka vetra nas bo na kolesu prej zazeblo, kot če gremo peš. Če lahko hodimo po mestu brez šala ali kape, to ne velja enako za kolesarjenje.
Pomembno je torej zakriti čim večji del telesa, tako se bomo izognili uhajanju toplote. Največ toplote izgubimo preko glave, zato je kapa nepogrešljiv kos oblačila. Najboljša je nekoliko debelejša, ki nam tesno prekrije ušesa. Prav tako je dobro imeti debelejši šal, ki prekrije izpostavljen predel med obleko in kapo, z njim pa si lahko pokrijemo tudi spodnji del obraza.
Zelo popularna je tako imenovana (smučarska) podkapa, ki jo lahko preoblikujemo glede na želen način uporabe, kot prekrivalo celotnega obraza, kapo, šal ali pa le kot dodatna plast pod kapo in šalom, kadar je občutno hladneje.
Rokavice so najboljše smučarske, so tople in praktične, saj se jih hitro natakne ali sname.
Obujemo tople nepremočljive čevlje ali pa imamo dvojne debele nogavice.

Druga zelo pomembna stvar je, da smo oblečeni v plasteh. Ideja je, da imamo topel zrak ujet med kosi oblačil, tako naše telo ne bo dodatno odvajalo toplote, saj ne privede do večjih temperaturnih razlik. Na kratko, če smo oblečeni v pulover in jakno je to mnogo bolje, kot če imamo samo eno debelejšo bundo. Prav tako je smiselno nositi dodatno plast pod hlačami, tesne pajkice ali dolge spodnje hlače. Dodatna plast nas niti ne bo ovirala, ko bomo v notranjih prostorih, zato tudi ni potrebe po preoblačenju. Še bolje pa je imeti kar termično izolirane hlače. Marsikdo se obleče pretirano v zgornjem delu, npr. dva puloverja in bunda, potem pa ima na sebi le kavbojke in ga seveda zebe. Oblačila je potrebno enakomerno porazdeliti. Ključ pri vsem tem je, da smo oblečeni udobno in praktično.

Oprema za zimsko kolesarjenje

Poleg tega, da smo dobro oblečeni je pomembna kolesarska oprema. Po sneženju je v mestu prisotna plundra, ki nas lahko odvrne od kolesarjenja. Razlog je v tem, da nam rotirajoča se kolesa špricajo vodo navzgor in nas seveda premoči. Zato so na kolesih zelo priročni zaščitni blatniki, ki to vodo ustavijo. Gume naj bodo z nekoliko večjim profilom, da na mokri oz. ledeni podlagi ne zdrsnejo.

Gume naj bodo z nekoliko večjim profilom

Pozimi pridejo še toliko bolj v poštev luči in odsevniki, saj se nas večina vrača domov šele ko pade mrak. Zelo priročne luči so gumijaste, ki se hitro pritrdijo ali odstranijo (kot je prikazano na sliki) in se polnijo preko USB kabla. Za dodatno varnost nosimo svetlejša oblačila, kljub temu pa moramo biti pozorni na voznike, ki nas ne pričakujejo.

Zelo priročne luči so gumijaste, ki se hitro pritrdijo ali odstranijo in se polnijo preko USB kabla

Kolesarjenje v mestu pozimi je lahko izredno sproščujoče, če se le znamo dobro pripraviti, prihrani nam veliko dragocenega časa in živcev ter tako ostanemo aktivni skozi vse leto. Želim vam prijetno in varno pot!

Rok Forstnerič
Ljubljanska kolesarska mreža